top of page
Search

Heinäntekoa

Updated: Jul 17, 2020

Olin jo Suomessa ollessani ajatellut, etten halua enää tehdä omaa heinää, sen haastavuuden takia. Tässä sitä nyt ollaan, heinätöissä Espanjassa. Täällä se eroaa jonkin verran Suomen kokemuksistani. Ilmeisesti halusin uudellaisen näkökulman heinän tekoon, kun olen tämän asian äärellä uudemman kerran, maa on vain eri.
Esivalmistelu


Jos olet noviisi kuten minä, tämä on tärkein vaihe täällä. Ensin sinun pitää selvittää kylän ihmissuhteet, kuka on puheväleissä kenenkin kanssa ja ketkä eivät tule toimeen keskenään. Tämän saat parhaiten selville menemällä siestan jälkeen klo 16:00 tai illalla klo 20:00 aikaan paikalliseen kylään, jossa kylän asukkaat kokoontuvat jokapäiväiseen keskusteluun. Täällä aloitat keskustelun ensin kehumalla Galicialaista maaseutua (joka oikeasti on kaunis) , sen jälkeen voit varovasti johdatella keskustelun siihen kuka omistaa maata missäkin. Tämän jälkeen tärkein vaihe on se, miten pellolle pääsee traktorilla. Kenen peltoja pitkin joudut menemään ja saatko siihen luvan. Onko mahdollinen satojen vuosien vanha kiviaitojen reunustama peltotie levitetty vai joudutko menemään pellolle tien kapeuden takia aasin ja vaunujen kanssa. Mikäli pääset pellolle ja kaikki edellä mainittu on ok, voit alkaa suunnittelemaan heinän korjaamista, mutta...


Heinän korjaaminen


Seuraavaksi mietin ketä kysyisin tekemään heinät. Niittäjän, pöyhijän ja paalien tekijän nimittäin olisi hyvä olla sama henkilö. Seuraavaksi kartoitat kenellä on minkäkin kokoinen traktori ja löytyykö pyöröpaalainta vai haluatko pikku paaleja (tämä on vaikeampaa).Tämän jälkeen katsotaan sääkarttaa, ja mikäli kyseessä on kesäkuu Galiciassa voi olla luvattuna +30 ja aurinkoa, mutta sittenkin sataa. Heinäkuussa päästään vakaaseen aurinkoon ja korkeisiin lämpötiloihin.

Heinän niittämisessä ongelmaksi voi tulla terän rikkoutuminen niiton aikana, vanhoista kiviaidoista tippuneisiin irto kiviin, näin kävi minun tapauksessa, ja osa heinästä jäi pitkäksi ja osa leikkautui hyvin. Tämän jälkeen heinä käännetään kerran tai käännetään suoraan karrelle paalausta varten.


Ongelmia


Minun tapauksessani pelto lohkojani on yhden hehtaarin verran, jotka ovat 5:ssä eri osassa. En saanut kulkulupaa toisten peltojen kautta 3:lle lohkolleni. Ainoastaan olisin voinut käyttää alkuperäistä peltotietä, jonne ei nykyajan traktori mahdu. Mietin jo hevosteni valjastamista kärryjen eteen, että heinä saadaan tehdyksi. Tämän ongelman seurauksena vietin viikon etsien google kartastosta erilaisia reittivaihtoehtoja sekä käyden ovelta ovelle menetelmällä kysymässä ihmisiltä neuvoa ja lupaa päästä pellolleni. Tämän seurauksena löysin vaihtoehtoisen reitin, joka kulki naapurin kylän kautta. Tämän takia pellolle menoni piteni n. 2km verran, kun alunperin se olisi ollut 300m.


Lopputulos


Nyt on heinät saat tehtyä. Lopputuloksena sain isoja pyöröpaaleja hyvää kuivaa luonnon heinää, jossa ei ole käytetty lannoitteita moneen sataan vuoteen. Heinässä on paljon erilaisia yrttejä, joiden vaikutus näkyy jo nyt hevosten karvan kiiltona ja vahvuutena.

Tämän episodin positiivisena puolena näen, että voin miettiä seuraavaa uraani politikkona tai ammatissa, jossa vaaditaan hyviä hermoja ja diplomatiaa.

Sain heinän teon puoliksi ilmaiseksi ja pääsin tämän seurauksena harrastamaan kuntoliikuntaa kauniissa luonnonmaisemassa eli käsin käänsin ja laitoin heinät karrelle hangon kanssa (katso ensimmäinen kuva).

192 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page