top of page
Search

Katolilaisuus Suomalaisin silmin

Olen silloin tällöin täällä ollessani käynyt keskustelua espanjalaisten "valtauskonnosta"katolilaisuudesta. Olen uteliaana esittänyt kysymyksiä siitä, ja samalla mielessäni etsinyt eroavaisuuksia sen ja luterilaisuuden välillä. Olen saanut luterilaisen kasvatuksen koulumaailman kautta ja sen jälkeen kirkon rooli elämässäni on ollut aika vähäinen. Silloin tällöin olen käynyt kirkossa laulamassa kauniita joululauluja, joitakin häätilaisuuksia ja hautajaisia. Näiden kautta olen todennut, että mikään ei ole messussa muuttunut.


Katolilaisuus; ensimmäiseksi tulee mieleen Paavi ja Vatikaani. Seuraavaksi Neitsyt Maria ja Jeesus lapsi. Tässä minun ensimmäiset käsitykseni katolilaisuudesta.


Vietettyäni aikaa, joitakin vuosia Espanjassa, olen silloin tällöin keskustellut aiheesta ja päässyt esittämään kysymyksiä. Tuntemani ihmiset eivät käy sunnuntaisin kirkossa. Ensinnäkin ymmärrykseni mukaan katolilaisuudesta on vaikea erota. Mikäli kuitenkin haluat erota, niin ensimmäisenä pääset keskustelemaan eri pappien kanssa näkemyksestäsi ja sen jälkeen sinua kehoitetaan miettimään asiaa. Jos olet mennyt naimisiin katolilaisessa kirkossa, eroaminen kirkon silmin on mahdotonta. Siihen täytyy anoa erityislupaa korkeammalta taholta, mikä käytännössä näyttää olevan erittäin vaikeaa.

Katolilaisuudessa ei ole rippikoulua kuten meillä, vaan jonkinlainen kaksiosainen "konfirmaatio tilaisuus". Ensimmäinen osa tästä toteutuu, kun olet 9 -vuotias ja toinen osa 18 vuotiaana, jonka jälkeen kuulut 100% katolilaiseen kirkkoon.


Kirkkoja täällä on vaikka kuinka paljon, eli kylä (pienikin) on kylä, vasta kun siellä on kirkko. Vanhoista kylistä näkee todella hyvin miten kirkko on hallinnut aikojen saatossa kansaa. Täällä on paljon myös nunna ja munkki luostareita, jotka ovat vanhoja isoja kivirakennuksia, ikään kuin linnoituksia. Nykyisin näen paljon autioita kirkkoja, tai kirkkoja jotka on aikojen saatossa hylätty. On vanhoja roomalaisia kirkkoja, benedictiläiskirkkoja ja luostareita, Jesuiittoja jne...katolilaisuus näyttää sisältävän jonkin verran erilaisia haaroja-ordeneita. Kirkollisveroa ei oteta suoraan palkasta, vaan voit itse valita kuinka paljon haluat kuukaudessa laittaa palkastasi rahaa kirkolle tai tehdä lahjoituksen. Kysyin, että jos en laita mitään, saanko silti mennä naimisiin kirkossa? Kuulemani mukaan kyllä, ja tämä ei siis maksa mitään. Hautaus näyttää minusta monimutkaisemmalta. Sitä ei ensin tehdä kirkossa, vaan erillisissä rakennuksessa, jonka ei tarvitse olla kirkon lähellä. Hautaus seremonia on erilainen kuin meillä, lähisuku on paikalla tässä "hautaus rakennuksessa" ja siellä vierailevat ystävät ja sukulaiset parin päivän aikana katsomassa kuollutta. Tämän jälkeen ruumis viedään kirkkoon siunattavaksi ja sen jälkeen laitetaan marmorilokeroon muumioitumaan ja haudalle eli lokeron eteen viedään muovikukkia.





Kerron joitakin huomioitani tästä 9-v. ensimmäisestä "rippi konfirmaatio tilaisuudesta, jossa olin vieraana. Valmistauduin tähän tilaisuuteen, ensin kyselemällä tilaisuuden pituutta. Mikäli se olisi ollut 2 tunnin pituinen, olisin joutunut valmistautumaan ottamalla istuintyynyn mukaan kovalle kirkon penkille. Tilaisuus osoittautui kuitenkin minulle sopivan pituiseksi 45min. menee jo siinä kun ihailen kaikkia kuvia ja pieniä yksityiskohtia, mitä kirkosta löytyy. Varmuuden vuoksi join kuitenkin kolme kupillista kahvia.

Kirkkoon astuessa sisään, siellä on erilaisia pieniä alttareita. Tässä kirkossa oli 6 ja niiden lisäksi pääalttari. Nämä pienet alttarit näyttävät olevan tehty eri pyhimyksille ja tietenkin jokaisella pyhimyksellä on oma pieni rahalipas. Näihin lippaisiin voit laittaa rahaa ja sillä tavoin taata avun kyseiseltä pyhimykseltä (pyhimykset näyttävät tienaavan hyvin, Santiagon kirkon pyhimys kolikot varastettiin, ja niitä oli 1 milj. € edestä). Kirkosta löytyy myös kauniita suitsuke maljoja, jotka roikkuvat ketjujen varassa. Näiden käyttö jäi minulle vielä epäselväksi, koska niitä ei käytetty tässä tilaisuudessa. Viime vuonna, joku oli laittanut suitsuke maljaan kannabista, Santigo de Cmpostelan pääkirkossa, jossa pidetään pyhiinvaeltajille aamumessuja. Messu oli ilmeisesti ollut hyvin rauhoittava....mutta papisto ei ollut kovin tyytyväinen tästä kepposesta.


Pappi on tulossa paikalle, silloin sytytetään valot. Tällöin kaikki maalaukset todella pääsevät esille, ilmeisesti katolilainen kirkko säästää sähkölaskussa? (toinen valokuva ilman valoja, toinen valojen kanssa).


Kirkossa ei ole urkuja, laulaminen tapahtuu pelkällä

äänellä ilman virsikirjoja? Siis siellä ei ilmeisesti lauleta vaan käydään jonkinlaista laulu vuoronpuhelua

papin kanssa. Ristinmerkki käsillä tehtynä omiin olkapäihin. otsaan ja vatsaan taisi minulta jäädä tekemättä. Tämä siis tehdään kun tullaan kirkkoon sisälle. Penkit ovat suunniteltu siten, että niihin on helppo polvistua ja nostaa kädet ristiin "virsikirja" tasolle ja rukoilla.


Seremonian jälkeen suunnattiin kulku ravintolaan, jossa nautittiin erinomainen lounas Galicialaisella viinillä.

143 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page